Thursday, 30 September 2010

Teeinfoa.


Tee tuo jumalten ja lolien juoma. Kukapa ei nauttisi kuumasta kupillisesta höyryävää teetä, hauduttettuna herkistä teelehdistä ihastuttavan koristeellisessa kannussa. Teen nauttiminen on taidetta.

Teelaatuja on monia erilaisia joista jokainen varmasti läytää suosikkinsa. Oma lempiteeni on mustaa, niin kuin useimmilla länsimaalaisille. Musta tee on eniten käsiteltyä ja tämän takia myös vähiten kitkerää. Musta tee on on myös useimmin maustettu teelaatu.

Vihreä tee puolestaan on vähiten käsiteltyä ja terveellisintä kaikista teelaaduista. Se tosin hautuu helposti liian kitkeräksi.

Valkoinen tee puolestaan on kaikkein arvokkainta koska sen sato voidaan kerätä vain kerran vuodessa. Valkoisen teen nimitys johtuu siihen käytettyjen lehtien pintaa peittävän nukan väristä. Myös valkoista teetä pidetään terveellisenä.

Näiden kolmen lisäksi olemassa on sinivihreää, keltaista ja pu-erh-teetä.

Teen valmistaminen

Teen valmistaminen voi osoittautua yllättävän vaikeaeksi. Kannun pitää olla sopivaa materiaalia kuten lasia tai posliinia. Haudutusajan ja teemäärän täytyy olla oikea.Veden täytyy olla juuri oikean lämpöistä ja mahdollisimman happipitoista. Jälkimmäinen varmistuu sillä että jokaiselle kannulliselle otetaan uuttavettä hanasta, eikä keitetä kattilan pohjalle jäänyttä vettä.

Sopiva haudutuslämpötila riippuu teelaadusta. Mustalle teelle kiehuva vesi on parasta, vihreä ja valkoinen sensijaan vaativat hiukan viileämpää vettä. Hyvä keino onkin antaa veden jäähtyä noin minuutin ajan ennen kuin sen kaataa vihreän tai valkoisen teenlehtien päälle.

Teen määrä kannussa on toinen oleellinen seikka. Englantilainen suositus on että lehtiä laitetaan yksi teelusikka jokaista juojaa kohden ja lisäksi yksi pannulle, mutta useimmiten teen määrä riippuu pannusta ja selviää vain kokeilemalla. Omaan kannuuni laitan aina kolme teelusikallista lehtiä.

Kolmas salaisuus hyvään teehen on haudutusaika. Mustaa teetä tulee hauduttaa kolmesta viiteen minuuttia kun taas vihreälle teelle ja mustalle darjeelingille riittää aika puolen ja puolentoista minuutin välillä. Valkoisessa teessä lajikkeiden välinen vaihtelu on kaikkein suurinta. Joissain laaduissa paras maku saavutetaan jo minuutissa kun toisissa maun täydellisyyden saavuttamiseen voi mennä jopa viisitoista minuuttia.

Viimeisenä tee tulee siivilöidä. Tähän tarkoitukseen markkinoilta löytyy teesiivilöitä jotka eivät ole kovin kalliita ellei sitten halua olla elitisti ja ostaa antiikkista siivilää. (DO WANT) Teesiivilä asetetaan kupin ylle ja tee kaadetaan sen lävitse jolloin lehdet päätyvä siivilään eivätkä kupin pohjalle.

Teen kanssa sopii nauttia sokeria, hunajaa, maitoa ja sitruunan viipaleita. Maito kuitenkin sopii voimakasmakuisten mustien laatujen kanssa joskin sitä ei koskaan käytetä Earl Greyn kanssa. Kerma on jo liian vahvaa kaikille teelaaduille.

Pussitee

Pussitee on kuin teemaailman Bodyline, ihan kivaa silloin tällöin mutta ei koskaan tule voittamaan lehtiteetä laadussa tai maussa. Jos pussiteetä kuitenkin haluaa nauttia niin onparasta vain kokeilla milloin tee on omalle maulle sopivaa. Pussiteen saralla suosittelen eritoten Twiningsin tuotteita. Makuvaihtoehtoja on jokaiselle. Oma suosikkini on Lady Grey joka on variaatio vanhasta klassikotee Earl Greystä. Tosin jos Lady Greyta saisi lehtiteenä niin ostaisin sitä.

Teen ostaminen

Teen ostaminen on kokemus jo itsessään. Se hetki kun astuu sisään erikoistuneeseen teeliikkeeseen on ihmeellinen. Kaupan tuoksut iskevät vastaan voimakkaina ja huumaavina. Teet tuntuvat kutsuvan sinua luokseen. Kuinka siis valita suosikkinsa kaikkien viettelevien tuoksujen ja pakkausten joukosta.

Ensin on valittava millaista teetä haluat. Mustaa, vihreää, valkoista, maustettua, yrttiteetä?

Aloittijalle teen maailmassa suosittelen maustettua mustaa teetä. Valitkaa joku maku josta olette aiemmin pitäneet ja pyytäkään sillä kyseisellä maulla maustettua teetä. Makeita makuja ovat esimerkiksi jasmiini, ruusu, marjat ja hedelmät. Mausteisista voisi mainita vaniljan, kanelin, suklaan ja bergamotten.

Kokeneempi harrastaja nauttii varmasti laadukkaasta teestä kuten vaikka Darjeeling joka usein mainitaan mustien teitten jalokivenä. Ominaisuuksiltaan Darjeeling on yksi maailman parhaista laaduista. Sen maku muistuttaa hieman vihreää teetä vaikka se luokitellaankin mustaksi teeksi.

Vihreästä teestä en istse tiedä paljonkaan mutta esimerkiksi jasmiinilla maustettuna se on oikein herkullista. Myös puhdas vihreä tee on hyvää oikein valmistettuna.
Valkoisista laaduista voin suositella valkoista ruusuteetä joka yllättäen soveltuu oikein hyvin ruuan kanssa nautittavaksi.

Teeastiasto

Paras teeastiasto on posliinia tai lasia koska nämä aineet eivät luovuta teehen mitään lisämakua. Kannun ja kuppien lisäksi astiastoon on hyvä kuulua sokerikko, maitokannu, teesiivilä, teelusikat ja sokeripihdit jos äytössä on sokeripaloja. Sirotesokerin tapauksessa tarvitaan yksi ylimääräinen lusikka.

Kupin sisäpinnan kannattaa olla valkoinen jolloin jo ensi kaatamalla näkee teen sävystä onko se hautunut sopivan ajan, mutta myös muut värit ovat sallittuja. Omissa suosikkikupeissani on esimerkiksi punertava mustalla kuvioitu sisäpinta.

Linkkejä

New vogue childrenin kauppa-arvostelu The Ounce-teeliikkeestä.

Lolita Charmin artikkeli Länsimaisesta teeseremoniasta

Netissä toimiva tee ja kahviliike

Old fashioned living-nettilehden teeartikkelit

Mademoiselle Parapluie

PS: I am sorry that this post is only in Finnish. Wait for new post in the future.

PS 2: Muistakaa osallistua edellisen postauksen kysymyskilpaan!
Remember to parcitipate on the questioning of the post!

9 comments:

 1. Mielestäni olen siitä erikoinen ihminen, että rakastan sekä kahvia että teetä. Mutta tosin juon vain toista tietyllä hetkellä. Tällä hetkellä minun on tehnyt mieli enemmän kahvia (etenkin erikoiskahveja) ja tee on jäänyt syrjään.

  Mitä vielä tähän teepostaukseen tulee (joka oli todella hyvä), pitää vielä mainita että teensä voi myös tehdä itse esimerkiksi kuivattamalla mustaherukanlehtiä ja maustamiseen voi käyttää esimerkiksi kuivatettua kanervaa. :)

  ReplyDelete
 2. mä en "voi" juoda teetä kun en oikein saa lämmintä vettä kurkusta alas 8( eikä kylmä tee oo mistään kotoisin, paitsi jäätee, mut sehän onkin melkein mehua... :D

  ReplyDelete
 3. Todella hineo teepostaus! Olisi muuten hineoa nähdä kuva teeastiostasi.

  ReplyDelete
 4. Todella hieno artikkeli teestä! Tuli taas mieleen että voisi kaappiin jemmata jotain uutta, ihanaa makua. Henkilökohtaisesti suosin vihreää teetä, mutta mustassa teessä löytyy myös muutama suosikki kuten vaniljarooibos. Itse olen juonut vain pussiteenä vihreän ja jasmiinin sekoitusta joka mielestäni oli sangen kitkerää, mutta olisikohan irtoteenä maussa kovin eroa? Kuitenkin makuasia jokaiselle. =)

  ReplyDelete
 5. Tämä artikkeli nousi suoraan blogipostauslemppareideni eliittiin. Välittömästi alkoi tekemään mieli lempiteetäni, Valkoista tiikeriä. Lehtiversiona, luonnollisesti.

  ReplyDelete
 6. Sera: Kihlattuni on samanlainen, joskin hän juo mmolempia sekaisin. Ja olet oikeassa teetä voi tosiaan tehdä itsekin.

  Jaruto: Mutta tokihan jäätettäkin voi tehdä itse. Haudutat vain vahvan teejuoman ja annat sen jäähtyä jääkaapissa. Silloin maku on enemmän eemäinen ja vähemmän mehumainen.

  Mämmä: Kiitos. Luultavasti teen jossain vaiheessa toiseen aiheiseen liittyvän postauksen josa myös teeserviisini tulee esiin.

  Rozella: Kiitos. Pussitee tosiaan saattaa olla maultaan hivenen kitkerämpää kuin lehtitee.

  Candy Starstruck: Olen erittäin imarreltu. Valkoien tiikeri kuulostaa hyvin jännittävältä teeltä.

  ReplyDelete
 7. Oikein mukava artikkeli tämä, tee on ihana asia,vaikka toki pidän myös kahvista.

  Lady Greytä saa toki lehtiteenä, ainakin Formannilta, tosin 1,6 kg:n satseina. :p

  ReplyDelete
 8. Mielettömän hieno artikkeli mielestäni, enkä suinkaan usko olevani ainut joka näin ajattelee. En koskaan ole miettinyt teetä keittäessäni mitään, joten tämän luettuani nyt uskon että opin edes sen verran jotain uutta ja hyödyllistä, että voisin keittää maukasta teetä itselleni ja ystävilleni ihan luottavaisin mielin 8)) GO Earl Grey GO GO! javihreäteemyös!

  ReplyDelete
 9. Surku: Kiitos. Hyvä tietää että sitäkin on lehtimuodossa.

  Lauri: Kiitos. Mukava kuulla että opit jotain, koska toivoin että artikkelista olisi hyötyä.

  ReplyDelete