Friday, 6 March 2009

Kello viiden tee


Suomessa ihmiset jotka eivät välitä lolitatyylistä perustelevat vihaansa sanomalla että lolitat elävät satumaailmassa, syövät liikaa makeaa ja pitävät teekutsuja. Näille ihmisille aion omistaa tämän artikkelin joka kertoo teestä. Tee on terveellistä, maistuu hyvältä ja on äärimäisen monipuolinen juotava.

Vaikka suomalaiset ovatkin suurimmaksi osaksi kahvikansaa niin myös teetä juodaan, rakkaan itänaapurimme vaikutuksesta. Ensimmäinen kosketukseni varsinaisee teekulttuuriin olikin lapsuuden ystäväni kodissa näkemäni samovaari. Samovaari on pääosassa venäläisessä teepöydässä. Se on kaunis metallinen kannuntapainen joka pitää teen lämpimänä koko aterian ajan. Valitettavasti en tällä hetkellä omista samovaaria joten jätetään venäläinen teekulttuuri rauhaan ja siirrytään mieluummin omaan suosikkiini eli englantilaiseen teeperinteeseen.

Uskoisin että kaikki suomalaiset ovat television tai mikä parempaa kirjojen välityksellä tutustuneet englantilaisen teekulttuurin tunnetuimpaan muotoon, kello viiden teehen. Tarina kertoo että kyseinen perinne syntyi kun Bedfprdin herttuatar Anna, joka valitettavasti kärsi heikotuksesta iltapäivisin, alkoi tarjota iltapäiväteellään erilaisia pieniä naposteltavia jaksaaseen illalliseen asti. Herttuattaren ollessa kyseessä tapa yleistyi varsin nopeasti ja nykyisin tunnemme herttuatar Annan iltapäivävälipalan kello viiden teenä.

Herttuattaren tapaan minusta on mukavaa nauttia 'jotain pientä' teen kanssa. Eritoten kurkkuleipäset tuorejuustolla ovat herkullisia (resepti artikkelin lopussa). Tosin tavalliset juustoleivätkin käyvät ellei muuta ole tarjolla.

Teen suhteen olen hiukan ylitarkka. Yleensä ostan teeni niihin erikoistuneista kaupoista joita Joensuussa edustaa Mokkamaa. Kauppaa pitää hurmaava nuori filosofi joka päätti vain perustaa herkkupuodin Joensuuhun. Mokkamaasta saa teen lisäksi suklaata, kahvia ja mausteita. Yleensä ostan sieltä mustaa teetä jota suosin muutenkin. Erityissuosikkini on geishatee jossa on kiinalaista mustaa teetä ja ceylonia maustettuna jasmiininkukilla, aprikoosilla ja omenalla. Maultaan geishatee on melko makea mutta klassinen.
Viimeksi vieraillessani Mokkamaassa ostin myös Darjeelingiä. Darjeeling on parasta mustaa teetä mitä voi saada. Maultaan se on melko hento eikä sitä pidä hauduttaa puoltatoista minuuttia kauempaa, muuten mausta tulee liian voimakas.

Herkulliset kurkkuleivät piknikeille ja teekutsuille

Paahtoleipää (Vehnää tai neljänviljan) 10 viipaletta
Kurkku
Maustamatonta tuorejuustoa

Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi. Mausta halutessasi pippurilla ja sitruunamehulla. Voitele leipäviipaleet tuorejuustolla melko ohuelti. Juuston maun ei pitäisi olla liian voimakas, kun leivät ovat valmiit.
Levittele kurkkusiivut joka toiselle leipäviipaleelle. Olen huomannut että kuusi siivua riittää yhdelle leipäviipaleelle. Laita jäljelle jääneet leipäsiivut kurkuilla päällystettyjen päälle. Leikkaa joko neljäksi erittäin pieneksi kolmioksi, jos järjestät teekutsuja, tai kahdeksi isommaksi, jos olet menossa piknikille. Tarjoa heti.

Toivottavasti kirjoitukseni on innoittanut teitä kokeilemaan teelaatuja.

Mademoiselle Parapluie

No comments:

Post a Comment