Sunday, 6 February 2011

Viktoriaanisuus 3: Keisarinna Sissi

Tämä on viimeinen osa minun ja Caramean yhteisessä aikakausisarjassa. Kuten varmaan muistatte minun aikakauteni on viktoriaaninen aika kun taas Caramea huolehtii rokokoosta. Molemmat ovat aikakausia joista, lolita hakee tyyli-inspiraatiota. Tämän viimeisen postauksen aihe on joku aikakauden merkkihenkilö ja vaikka minua houkuttelikin valita kuningatar Viktoria päädyin Itävallan keisarinna Sisiin. Caramea sen sijaan on valinnut Marie Antoinetten.


Keisarinna Elizabeth; franz Xavier Winterhalten

Elisabeth Amalie Eugenie syntyi 24. joulukuuta 1837 Bavarian ruhtinas Maxmillienille ja tämän vaimolle prinsessa Ludovikalle. Hänen lisäkseen perheeseen kuului neljä muuta lasta joista kolme oli tyttöjä.

Elisabethin vanhemmasta sisaresta Helenestä toivottiin morsianta heidän serkulleen keisari Franz Jospefille mutta nähdessään Elisabethin joka oli otettu mukaan hoviin Franz Josef rakastui ja vaati saada hänet puolisokseen äitinsä, prinsessa Sophien suureksi harmiksi.

Elisabeth oli vain 16-vuotias naidessaan keisarin ja kuten, Marie Antoinette ennen häntä, ei sopeutunut hovin tiukkaan etikettiin milloinkaan. Eritoten uuden keisarinnan ja hänen anoppinsa välejä kiristi Elisabethin kolmen vanhimman lapsen kasvatus. Elisabeth olisi halunnut pitää heidät luonaan mutta prinsessa Sophie piti huolta että heidät kasvatettiin hovin vaatimalla tavalla.

Muotokuva keisarinnasta joka todistaa hänen hiustensa uskomatonta pituutta.

Hovietiketin ahdistavuuden takia keisarinna alkoi suhtautua ulkonäköönsä pakkomieleisesti. Hän oli kuuluisa kapeasta vain 50-senttisestä vyötäröstään ja polviin yltävistä runsaista hiuksistaan. On tunnettu tosiasia että keisarinna harrasta runsaasti liikuntaa ja lisäsi sitä usein jos huomasi lihoneensa sentinkin. Myös hiuksiaan hän varjeli kuin kallista aarretta. Jos niitä irtosi kammatessa yksikin kampaaja sai kuulla kunniansa.

Aikakauden muodin mukaisesti keisarinna Sissin puvut olivat yläosastaan tyköistuvia. Keisarinna usein ompelutti puvut yllään saadakseen niistä mahdollisimman tiukkoja. Puvut tilattiin usein unkarilaisesta muotitalosta nimelta Antal Ater.

Valokuva Elisabeth Amalie Eugeniesta

Elisabethin neljästä lapsesta vain kaksi jäi henkiin. Hänen vanhin tyttärensä Sophie kuoli vain kaksivuotiaana aiheuttaen vaon Elizabethin ja keisarin välille tuhoten heidän rakkaudessa solmitun aviolittoonsa. Tämä ajoi Sisin pakenemaan synkkää hovia matkustelemalla.

Hän kävi muunuassa Madeiralla, Englanissa, Marokossa, Ranskassa Sveitsissä ja Portugalissa ja Kreikan saaristossa ja olesekeli vain harvoi Wienissä. Näiden matkojen tähden on myös sanottu että hän saattoi yhteen miehensä a tämän rakastajattaren, näyttelijätär Katarina Schrattin.

Keisarinna oli aikakautensa naiseksi poikkeuksellisen älykäs ja sivistynyt. Hän osasi ranskan ja saksan lisäksi unkaria, kreikkaa ja kirjotti runoja.


Luigi Lucheni

Keisainna Elisabethin elämän loppuvuodet olivat surullista aikaa. Vuonna 1889 hänen ainoa poikansa kruununprinssi Rudolf murhasi rakastajatterensa a sitten tappoi itsensä aiheuttaen skandaalin. Keisarinnalle lohtua toi vain älleen lämmennyt suhde aviomieheen. He olivat nyt läheisiä ystäviä vaikka Elisabeth viipyikin edelleen matkoillaan.

Hänen kuolemansa tapahtui myöskin poissa Wienistä. Hän oli kävelemässäGeneve-järvellä Sveitsissä kun mielisairas anarkisti Luigi Lucheni iski veitsen hänen rintaansa tappaen nyt 60-vuotiaan keisarinnan. Elisabeth haudattiin kuninkaallisen perhee kryptaan Wienissä.

Keisarinna Sissi on esiintynyt useissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja kirjoissa. Romatisoiduin näistä on 50-luvulla tehty elokuvatrigologia jossa Sissiä esittää Romy Schneider.

Sissi Wikipediassa
(Englanniksi)
Sisi Wienin kaupungin sivuilla

Mademoiselle Parapluie

PS: I am sorry dear foreign readers for this post isn't bilangual. Wait for more post in future.


2 comments:

  1. vajaa kaksi vuotta sitten kävin wienissä ja oli mielenkiintoista nähdä hofburgissa sissin liikuntavälineitä. muuten kyllä aika huonosti järjestetty näyttely, sillä monet huoneista oli peitetty pahvisilla infotauluilla :s

    ReplyDelete
  2. Veera: Mielwenkiintoista ja aika hassua että huoneita oli peitetty sillä tavalla.

    ReplyDelete